27 Haziran 2014 Cuma

AVRASYA TÜP GEÇİŞ PROJESİ TEKNİK GEZİMİZ

İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçit Projesi ile Asya ve Avrupa yakaları, denizin altından geçecek olan karayolu tüneli ile birbirine bağlanacak. İstanbul’da araç trafiğinin yoğunluğunu Özellikle Boğaz Köprüsünden alacak olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.



Proje Sorumlusu Mühendis Emin Beyin rehberliğinde ön bilgilendirme alarak gezimize başladık.
Ortaklığı bulunan SK firması Korenin en büyük firmalarından,
Yap, işlet, devret modeli ile hazırlanan çok büyük bir proje olan Tüp Geçiş, seferberlik halinde içerisinden "Tank" geçirecek kadar güçlü bir yapı olmaya hazırlanıyor.


Şantiyeye giriş çıkışlar turnikelerle sağlanıyor.


Yukarıda solda, dışarıdan hali ile görünen makinenin sağ resimde de içerisine doğru ilerliyoruz. 
TBM denilen bu araç ile toprak-dolgu-deniz kazıma işlemi yapılıyor, hem kayada hem toprak ve suda kazı yapabilen bu güçlü makine tabiiki Almanların.
Bu aracı yapıldıktan sonra parçalara ayırıp gemi ile Türkiye'ye getirmişler. Ve tekrar monte etmeleri tam 3 ay sürmüş. Tabiiki Japonlar yapmış.
Kırmızı -  Mavi görünen kesici, kazıyı yapan yüzey.
 Günde 8 ile 12 mt. ilerleyen bu araç, kazdığı dolguyu sıvı hale ayrıştırarak aşağıda resmini gördüğünüz şekilde dışarıya veriyor, yine bunu da çevresel atık olarak doğaya zarar vermeden İlgili yerlere ulaştırıyorlar.

Ekip büyük, iş büyük! Dolguyu Kesen Makinenin içerisinde o basınca dayanacak Dalgıçlar ekibin bir parçası. Bu Teknik Dalgıçlara, Çin'de 10 ay süren bir eğitim aldırmışlar.




İş Sağlığı ve Güvenliği Denetiminden başarıyla çıkmışlar. Gerçekten tedbirler olabileceğinin en iyisi idi.
Şahsen Mesleki olarak ve bir çalışan olarak motivasyonum arttı.

İçerisi çok sıcak çok yorucu, yerin 40mt aşağısına indik, biraz kızardık-  bunaldık ama aynı zamanda çok fazla hayran kaldık. Memnun kaldık.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder